Teknologia ja digitalisaatio ovat muokanneet elämämme kaikkia osa-alueita viimeisten vuosien aikana, ja muutos tulee olemaan aina vain kiivaampaa. Muutos on tapahtunut pääosin pyytämättä ja lupaa kysymättä. Tämän syksyn keskusteluissa on noussut vahvasti esiin ylioppilaskirjoitukset ja huoli sekä ongelmat digitaalisen oppimisen tiimoilta.
Huoli on aito, se on todella oikeutettu ja ennen kaikkea sen luomat ongelmat ovat todellisia. Mutta olisiko niiden pakko olla tätä?
Jos koulujemme digitalisaatio tarkoittaa käytännössä oppikirjojen korvaamista tabletilla tai läppärillä on digitalisaation syytäkin paitsi aiheuttaa vastarintaa, myös epäonnistua – aikuisten oikeasti, Suomessa korkean teknologian huippumaana korvataan paperikirjoja luetuttamalla .pdf-materiaalia ylioppilailla…
Tällaisen digitalisaation on syytä epäonnistua. Eikä yllätä että meillä näin on tapahtumassa.
Aidon digitalisaation tulisi koskettaa myös yo-kirjoituksia kuten kaikkea muutakin opetusta ja opiskelua, oppilaiden käytössä tulisi olla kirjo moderneja pedagogisia välineitä jotka mahdollistavat yksilöllisen oppimisen, jotka antavat opettajille työkalut ohjata opiskelijaa yksilöllisesti toivottuun suuntaan ja jotka kertovat molemmille etenemisen tasosta ja vauhdista.
Opimme yksilöinä eri tavoin, osa lukemalla, osa kirjoittamalla ja osa kuuntelemalla – miksei näitä mahdollisuuksia hyödynnetä? Miksi digitaalinen palvelu tarkoittaa vain tympeää tekstin lukemista näytöltä? Missä ovat pelillisyys? Missä ääniraidat? Missä videot? Jos internet tarjoaa meille 2010-luvulla jotain, se tarjoaa yhteisöllisyyttä, sosiaalinen media ulottuu Instagramin kuvista Linkedinin cv-pankkiin. Missä on lukioiden yhteiset virtuaaliset luokkahuoneet joissa esitelmän voi halutessaan pitää vlogina? Missä horisontaalisen opettamisen ja oppimisen mahdollistavat chat-palvelut kännykkään?
Missä oppilaiden avoimet esseepankit jossa kanssaopiskelijat voivat reitata kirjoituksia?
Kaikissa menestyvissä digitaalisissa palveluissa nämä ovat itsestäänselvyyksiä. Ei siis ihme ettei menestystä nykyisen pohjalta saada sähköisiin yo-kirjoituksiin. Ja vanhakantaisten palveluiden käyttäminen aiheuttaa vahvaakin muutosvastarintaa ainakin mikäli siihen käyttöön pakotetaan kerrasta eikä palveluita ajeta sisään rinnalla, tukien sitä tuttua ja turvallista tapaa toimia.
Asiasta on keräilty toki ajatuksia muuallakin ja asialle todellakin kannattaa lotkauttaa korvaansa.