Nyt tapahtui se, minkä pitäisi viimein karistaa unihiekat suomalaispäättäjien silmistä: Saksa ei enää luota Venäjän rauhantahtoon Euroopassa, vaan aloittaa asevarustautumisen ja lähes tuplaa puolustusbudjettinsa. Jos itse Merkel on päätynyt siihen, että Venäjän uhka on kasvanut yli kaikkien hyväksyttävien rajojen, on syytä herätä myös täällä Suomessa.
Päivän Svd kirjoittaa Merkelin päätyneen siihen, että Saksan on välittömästi aloitettava satsaamaan puolustukseensa. Kyse ei ole pikkujutusta vaan Saksa nostaa kertaheitolla puolustusbudjettinsa vuositasolla 1,2 prosentista kahteen prosenttiin. Rahassa se tekee 20 miljardin euron lisäystä per vuosi.
Herätyskellot ovat siis vihdoin soineet myös Saksassa, joka on aivan turhaan ripotellut tuhkaa päälleen viime vuosikymmeninä. Nyky-Saksa ei ole vastuussa natsien virheistä ja vielä vähemmän joidenkin yksittäisten idioottien tuhoamispolitiikasta 30-40 -luvuilla. Saksan kannattaa todella ottaa vastuu Euroopan pääpuolustuksesta yhdessä USA:n ja Naton kanssa, sillä Saksalla on tähän sotilaallista kykyä ja varaa.
Mielenkiintoista olisi kuitenkin saada tietää, mikä viimein herätti Merkelin. Onko Nato saanut vihiä jostain isommasta, kun lyhyen ajan sisään on alkanut tapahtua isoja juttuja? Ensin USA varoitti julkisesti Venäjää koskemasta Ruotsiin, joka taas määräsi nopeasti joukkoja Gotlantiin. Sitten Putin tuo hyökkäysohjukset Kaliningradiin ja tekee suurimman laivasto-osastosiirron sitten kylmän sodan. Nyt siis Saksa aloittaa asevarustautumisen suuressa mittakaavassa.
Tärkeintä olisi kuitenkin tietää, onko lähinaapureillamme lännessä jotain erityistä tietoa Venäjän aikeista ja onko Suomea informoitu. Ulkoisesti näyttää ikävä kyllä siltä, että täällä odotetaan enemmän tai vähemmän tumput suorana ja pelonsekaisin tuntein, mitä Venäjä tekee seuraavaksi. Suomi siis näyttää jatkavan jälkijunassa kulkemista ja ottavan riskejä kansalaistensa kustannuksella.
Päättäjien tulee muistaa, että jälkipolvet tulevat arvioimaan heidän tämänhetkisiä tekojaan ja laiminlyöntejään, kun historiaa kirjoitetaan uudelleen. Osa teoista ja laiminlyönneistä voidaan käsitellä oikeudessa, mikä on syytä muistaa.