Yle uutisoi eilen lieksalaisesta leipomoyrittäjästä, jolla oli ollut vaikeuksia saada riittävästi hakijoita rykrytoivaan työvoimakoulutukseensa. Uutinen jättää mainitsematta, että työskentely tuotantotyössä alkaa heti, mutta 9 kuukauden koulutusajalta ei makseta lainkaan palkkaa! Yritys lupaa koulutuksen jälkeen kaikille töitä ainakin kesäksi. Yrittäjä syyllistää työttömiä työn vieroksujiksi ja laiskureiksi, kun ilmainen työ ei kiinnostakaan. Yrittäjä kertoo koulutuksen maksavan hänen yritykselleen 40 000 euroa. Se saattaa vaikuttaa paljolta, mutta se on vain 370 euroa kuukaudessa osallistujaa kohti. Yrittäjä huijaa veronmaksajien rahaa teettääkseen palkatonta työtä ja on olevinaan suorastaan laupias samarialainen näin tehdessään.
http://yle.fi/uutiset/lieksalainen_leipomoyrittaja_hammastelee_kun_varma...
Uutinen on löytävinään syyn kiinnostuksen puutteeseen siitä, että työttömyystukia jaellaan liian avokätisesti ja että niitä saa liian helposti. Minulle jää tästä sellainen maku, että kaikilta lieksalaisilta työttömiltä pitäisi evätä työttömyyspäiväraha, jos he eivät hae tätä koulutusta. Työttömyyttä tuskin olisikaan, jos kaikkia kiinnostaisi aivan kaikenlainen työ tai että kaikenlainen työ sopisi kaikille. Kyseessä on kolmivuorotyö.
Suuri yleisö syyllistää työttömiä passiivisuudesta. Syyte menee kuitenkin aivan väärään osoitteeseen. Minulla on omakohtaista kokemusta kuinka aktiivisuudesta saatetaan rangaista ankarasti. Samaa olen kuullut muiltakin ja lukenut lehdistä. Vapaaehtoistyöstäkin saattaa tulla selvityspyyntö työvoimatoimistolta ja koko se aika on tultava toimeen ilman rahaa. Kahvinkeitto tuli eräälle työttömälle kalliiksi, koska työvoimatoimisto tulkitsi sen olevan työtä, jota työtön ei saa tehdä siitä syystä, että kahvia keitetään myös palkkatyössä. Syy työttömien aktiivisuuden puutteeseen ei suinkaan ole laiskuus, vaan se että työvoimatoimisto vahtii etteivät työttömät tee työtä eivätkä ole muutenkaan oma-aloitteisia.
Välillä näkee isoja otsikoita työttömien "tukihuijauksista" ja lehdet antavat ymmärtää, että se olisi hyvinkin tavallista. Todellisuudessa se on prosentin murto-osien luokkaa ja KELA perii väärin perustein maksamansa tuet tehokkaasti takaisin. Sen sijaan työvoimapoliittisiin koulutuksiin tuntuu löytyvän rahaa helposti ja nopeasti samaan aikaan kun esimerkiksi KELA:n kuntoutuksille ei löydy mistään rahaa. Rahoituksen järjestymiseen riittää, kun koulutuksen nimessä mainitaan sana "työ" tai "työllisyys". Minä esittäisinkin kysymyksen toisinpäin. Saavatko yrittäjät työllisyyskoulutuksiin rahaa liian avokätisesti ja helposti?
Yhdenvertaisuuslain kolmas luku 8 § Syrjinnän kielto ja § 14 Häirintä:
"Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.
Henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukkaava käyttäytyminen on häirintää, jos loukkaava käyttäytyminen liittyy 8 §:n 1 momentissa tarkoitettuun syyhyn ja käyttäytymisellä luodaan mainitun syyn vuoksi henkilöä halventava tai nöyryyttävä taikka häntä kohtaan uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri."
Nyt uutisoinnissa on ylitetty laillisuuden raja. Lieksalainen leipomoyrittäjä ja YLE:n uutiset syyllistyy Yhdenvertaisuuslain vastaiseen häirintään työttömiä kohtaan!
(c) Marko Rantaiso
Kirjoitusta voi vapaasti jakaa ja tarjota julkaistavaksi printtimediaan. Yhteydenotot: rantaiso@yahoo.com