Tänään kuuntelin radiosta ohjelmaa vapaakaupan välttämättömyydestä ja ihanuudesta, kuinka kaupankäynnillä on suomalalainen hyvinvointi rakennettu. Sotien jälkeen on monenlaisia kauppasopimuksia tehty. Suomi allekirjoitti vuonna 1950 GATT-sopimuksen,1961 Suomesta tuli EFTAN ulkojäsen, EEC-sopimuksen Suomi allekirjoitettiin vuonna 1973 ja sen jälkeen KEVSOS-sopimus ja viimeisenä EU-jäsenyys.
Ohjelmassa haastateltiin talouden ulkosuhteiden osastolta osastopäälikkö Markku Keinästä. Vaikka asia tuntuu vakuuttavalta, niin minulle se edustaa vain puolitotuutta.Vaikka asia oli perusteltu historiasta ja siinä tuli kaupankäynnin tarpeellisuus hyvin esille. Kauppa tuo kansakunnalle työtä ja elintasoa, jos se on positiivistä.
Suomi elää nyt toisenlaisessa ympäristössä. Suomella ei ole omaa valuuttaa, siksipä vanhan maailman asioilla ei ole, kuin harhaanjohtava vaikutus. Tässä haastattelussa ei tätä huomioitu, mikä todella johtaa vääriin johtopäätöksiin.
Suomen ulkomaankauppa on noin 8 vuotta ollut aleneva ja alijäämäinenkin. Siksipä talouskasvua ei juuri ole tapahtunut ja jos sitä tapahtuu, se on näennäistä, kun se tapahtuu velkaantumisella. Kun euro on vienyt Suomen kilpailukykyä, niin Suomi ei edes pärjää rahaliitossa, kuinkas sitten vapaakaupassa. Vaapaakauppa siis heikentää Suomen kilpalukykyä ja lisää velkaantumista, koska Suomi menettää alhaisella tasolla olevaa vientiosuutta ja vastaavasti tuonti tulee kasvamaan. Näin minä ymmärrän.
Poliittinen päätöksenteko on ihmisten mielessä menettänyt uskottavuuttaan. Ei aina, mutta siihen usein löytyy perusteet. Pitempään eläneet muistavat vahvan markan seikkailut, kuntaliitos sekoilut, samoin europäätöksen seurauksia olemme maksaneet kielteisessä mielessä kahdeksan vuotta, jota sitten tulee vahvistamaan vapaakauppasopimus.
Jos Suomi irtoaa yhteisvaluutasta ja ottaa käyttöön kelluvan valuutan, niin minäkin pystyisin kannattamaan vapaakauppaa. On epäreilua mennä vapaakauppaa, kun euro tuo 20 prosenttia tai sen ylikin kilpailukykyhaittaa Suomelle. Me kansalaisen sen joudumme sitten maksamaan. Huonot päätökset vahvistavat velkaantumista ja sitten hallituksen leikkaamisen ihanuutta.