Miksi Suomessa lakkoase on ay-liikeen työkalupakissa melkein ensimmäisten toimenpiteiden joukossa ? Radio-Suomen Ajantasa –ohjelmaan soitti eilen naishenkilö, joka kertoi olleensa 30 vuotta ruotsalaisen yrityksen palveluksessa. Soittaja kertoi, ettei tänä aikana ole kertaakaan lakkoiltu.
Suomessa mennään laittomasti lakkoon noin sata kertaa vuodessa. Onko perjantain lakkosumma/työnseisaukset sitten poliittisia ? Ainakin poliittisesta mielenilmauksesta on ay-liittojohtajien toimesta ääneen puhuttu. Saksassa esim. poliittiset lakot ovat kiellettyjä, Suomessa eivät.
Tänään antaa IMF arvionsa Suomen taloudellisesta tilasta. IMF ei asetu raportissaan kenenkään poliittisen tahon tai etujärjestön puolelle. Raportin viesti on selvä –sen voi sanoa etukäteen - Suomen talous on kuralla.
Lauantaiaamuna saamme todennäköisesti kuulla uutisista, että Suomen luottoluokitusta on laskettu. Luottoluokituslaitos Fitch Ratings nimittäin antaa Suomen luottoluokituksesta näkemyksensä. Olisi jonkunmoinen ihme, jos maaliskuinen AAA –luokitus säilyy. Standard & Poor'slaski jo viime vuoden lokakuussa Suomen luottoluokitusta . Moody’s vahvisti vielä kesäkuussa Suomelle AAA-luokituksen.
Valtion vuoden 2016 talousarviossa arvioidaan valtionvelan korkokehitystä näin:
Euromääräinen velka oli vuoden 2014 lopussa 95 129 milj. euroa ja sen keskimääräinen nimelliskorko 1,73 %. Vuonna 2016 otettaville lainoille on käytetty laskentaoletuksena 0,1 % lyhyttä korkoa alle 3 vuoden korkojaksoille ja 0,7 % pitkää korkoa yli 3 vuoden korkojaksoille.
Vaikkei luottoluokituksen muutoksella heti ole suurta muutosta valtionvelan korkotasoon, ei siihen tarvita tulevina vuosina kuin1-3 prosenttiyksikön nousu, niin puhutaan miljarditason lisämenosta valtiolle ja lisäleikkaustarpeesta valtion menoihin. Valtion bruttolainanotto on liikkunut vuositasolla noin 16-18 mrd:n välillä (vuonna 2014 oli 16,4 mrd) .
Tässä EKP:n korkotaulukossa Suomi pärjää vielä hyvin, mutta vrt Espanjan ja Portugalin korkotasoa. Hyppäys noitten maiden tasolle ei ole enää kaukana. Kysyä siis sopii ay-järjestöiltä, että onko lakkoase loppuun harkittu keino hillitä valtion menoja.
P.s. Kyllä toivoisin myös EK:n esiintuloa omine ehdotuksineen hallitukselle. Yksipuolista on vaatia pelkästään ay-järjestöjen vastaehdotusta hallituksen suunnitelmille. Pääministeri on julkisesti pyytänyt vastaehdotuksia, Kenellä on varaa jättää ne tekemättä lakkoilun sijasta ?
P.s. Vaatimukset markkaan palaamiseksi ovat sekasortooon johtavia vaatimuksia.
Lista över arbetskonflikter i Sverige