Miten tekisit, jotta saisit tonnin kuukaudessa käteen perustulona? Kelan tutkimusosaston syksyllä 2015 Taloustutkimuksella teettämän kyselyn vastaajista 69 prosenttia kannatti 1000 euron perustuloa. Kyselyyn osallistui vähän yli 1000 ihmistä 15 ikävuodesta alkaen. Helpostihan sellaista kannattaa. Ilmainen raha vetää aina puoleensa, netti huijareiden tarjoamanakin.
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu maininta perustulokokeilusta. Keitä tuohon kokeiluun aiotaan saada mukaan? Tulisiko tuo perustulo molemmille puolisoille yhtä suurena asuvatpa he maalla tai kaupugissa? Saisiko eläkeläinenkin ylimääräisen tonnin joka kuukausi joskus tulevaisuudessa? Minkä ikäisestä alkaen pääsisi perustulon piiriin ja maksettaisiinko sitä koko elämän ajan vai olisiko niin, että lapsilisä jatkusi perustulona eli tulisi hienoinen korotus tuloihin, kun aikuistuu?
Ihminen on luonnostaa laiskanlainen. Odottaa paljon valmista, eikä ole valmis maksamaan itse juuri mistään. Siihen tämä yhteiskunta on jo monella tavalla opettanut ja koulinut meitä.
Tutkijat esittävät kolmea vaihtoehtoista perustulomallia.
a)Puhdas tai täysi perustulomalli tarkoittaa sitä, että kaikki saavat yhtä suuren perustarpeet täyttävän tulonsiirron riippumatta taloudellisesta tilanteesta.
Pistää silmään tämä kaikki, todellako ihan kaikki?
b) Osittaisessa perustulossa sen ohella maksetaan muita sosiaaliturvaetuuksia, jotka voivat olla ansio- tai tarvesidonnaisia.
Mitä se taas tarkoittaakaan? Paljonko lisää rahaa tarvitaan? Miten perustulo vaikkuttaisi ansiotuloihin?
c) Kolmas vaihtoehto perustuloksi on niin sanottu negatiivisen tuloveron malli, jossa verojärjestelmän kautta tapahtuvin tulonsiirroin taataan tulottomille ja pienituloisille tietty rahantulo.
Eikö sellaiseen ole jo olemassa keinot, eivätkö ne toimi? Missä vika?
Moniko enää viitsisi ryhtyä vaikkapa sijoituslapsen vanhemmaksi. Siitä sai 2014 noin 1000 euroa lapselta kuukaudessa. Kannattaako omia enää tehdäkään? Nehän tulevat paljon kalliimmiksi. No joka tapauksessa vaativaa, antoisaa, monipuolista, ympärivuorokautista työtä. Rakkautta tarvitaan, että ryhtyy joko omaa tai vierasta lasta hoivaamaan.
Tässä vielä faktaa siitä mitä maksetaan: Perhehoitajalla on oikeus saada lapsen hoidosta palkkiota (hoitopalkkio), jonka suuruus on perhehoidossa olevaa lasta kohti vähintään 679,71 euroa kuukaudessa (vuonna 2014).
Perhehoitajalle maksetaan korvaus myös lapsen ylläpidosta aiheutuvista todellisista kustannuksista (kulukorvaus). Kulukorvauksen vähimmäismäärä perhehoidossa olevaa lasta kohti on 406,58 euroa kuukaudessa, mutta se voidaan erityisestä syystä maksaa myös mainittua vähimmäismäärää pienempänä.
Joku tienaa kokopäivä työstä provikoineen 1000 euroa. Kuka sellaista enää tekisi, jos rahaa saisi ilmankin?
Moni voisikin perustulolle päästyään muuttaa halvempien kustannusten maahan elämään mukavasti, ehkä hankkimaan lisätieniestejakin vai tulisiko maasta poistumiskielto? Onko suunnitteilla joutilaisuusyhteiskunta, jossa ei enää viitsitä eikä jakseta ponnistella edes sen vertaa kuin on tähän saakka tehty?
Kannattaisi ehkä perustulon vuoksi syntyä Suomessa, mutta asua muualla. Niinhän jo moni tekee ja vie lapset lapsilisineen ulkomaille, mutta kuinka moni, sitä eivät ehkä tilastot edes osaa kertoa? Maailma muuttuu? Pysymmeko perässä? Onko kaikkeen varaa tai siis mihin on varaa?
http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/lastensuojelutyo/perhehoitotoimi...