Yhdysvaltain puolustusministeri Ash Carter sanoi 14.10.2015 AUSA:n kokouksessa (Association of the United States Army), että Venäjän toimet Ukrainassa ovat luoneet Eurooppaan uuden todellisuuden, mikä vaatii 'pelisääntöjen' kirjoittamista uudelleen. Viime vuosisadan säännöillä luotiin koko Eurooppaan rauha ja vapaus, mutta nyt nämä säännöt eivät enää päde, kun Venäjä on eristänyt itsensä muusta maailmasta. Yhdysvallat ei aio tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa niin kauan kuin se jatkaa väärää strategiaansa.
Putin ehdotti 13.10.15, että pääministeri Dmitri Medvedev matkustaisi Yhdysvaltoihin keskustelemaan ettei syntyisi tahattomia yhteentörmäyksiä Syyriassa. Valkoinen talo ilmoitti lähes välittömästi, ettei se ole kiinnostunut keskusteluista ennen kuin Venäjä avustaa rakentavasti taistelua ISIS:ä vastaan eikä noudata vain omaa tekemäänsä työjärjestystään.
Ainakin osittain Venäjä on omaksunut amerikkalaisten taktiikan eli välttävät omien maajoukkojen viemistä taistelualueille, pitävät sodan intensiteetin mahdollisimman alhaisena, käyttävät ilmapommituksia, tiedustelu- ja taistelulennokkeja sekä elektronisen ja informaatiosodankäynnin menetelmiä. Venäjälle tuli tilaisuus ja se tarttui siihen.
Ukrainan kriisi osoittaa, että Venäjä on taitava matalan intensiteetin hybridisodassa, jossa taistelijoina käytetään välikäsiä (proxy war) kuten paikallisia kapinallisia, vapaaehtoisia, lomailevia sotilaita, ja pieniä vihreitä miehiä eli erikoisjoukkojen pieniä yksiköitä, joita paikalliset tukevat. Pelin henkeen kuuluu, että Venäjän puolella raja on miehitetty massiivisesti niin sotilasmäärän kuin materiaalin osalta. Syyriassa toimintavapautta lisäävä oheistavoite on ollut saada aikaan EU:a kuluttava sekä kaiken huomion ja tarmon ottava pakolaisvirta. Suomikin kouluttaa 100 virkamiestä informaatiosodan tehtäviin.
Yhdysvalloissa seuraavan kriisin roihahtaminen täyteen liekkiinsä on ammattiennustajien pallossa päällimmäisenä. Nato on lisännyt läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissaan, joista Baltian maat ovat nuorimpia tulokkaita ja niiden sotilaallinen puolustuskyky heikointa. Venäjä on uhkaillut juuri näitä maita ja muistissa ovat myös Venäjän pohjoiset sotaharjoitukset sekä esimerkiksi Ala-Kurtin uudelleen varustaminen. Varsinkin Virossa on suuri venäläinen vähemmistö, jonka 'suojelun' Moskova on luvannut taata. Varmaa myös on, että Venäjän erikoisjoukot ('pienet vihreät miehet') ovat soluttautuneet tähän vähemmistöön ja nauttivat sen tukea, vaikka niiden toiminta ei ole niin julkista kuin Ukrainassa ja Syyriassa.
Lännen huolena on, että mikäli pelottelu ei auta, Putin käyttää sotilaallista voimaansa Natoa vastaan. Natossa ongelmana on muun muassa se, että jäsenmailla on eri näkemykset, missä kohtaa ylittyy kynnys, jolloin Venäjän uhkaan on vastattava sotilaallisin toimin. Matalan intensiteetin hybridisodankäynti hämärtää tätä rajaa, eivätkä jäsenmaiden erilaiset lait ainakaan helpota asian hoitoa.
Toiseen maailmansotaan ehkä parhaiten varustautuneen Saksan materiaalista vain 10-15 % oli modernia, mutta jo sillä oli valtava merkitys. Moderni kärki hyökkäsi ja vaatimattomimmin varustautuneet perässä tulevat puhdistivat pesäkkeet ja varmistivat alueen pitämisen. Venäjällä on 'kaksi' armeijaa, josta keihäänkärkenä on 250 000 motivoitua, hyvin koulutettua ja hyvin varustettua sotilasta ja 550 000 vähemmän motivoitunutta varusmiestä, joiden koulutuksen ja varustuksen voi sanoa olevan paikoittain jopa puutteellista.
Myös konventionaalinen sodankäynti Naton karkottamiseksi Baltiasta on ylivoimaiselle Venäjälle eräs vaihtoehto. Läntisen sotilaspiirin alueella on virallisen ilmoituksen mukaan 65000 sotilasta, 850 tykkiä, 750 panssarivaunua ja 320 suihkuhävittäjää. Joidenkin mielestä luku on suurempi, mutta ei myöskään ole varmuutta siitä, mikä on joukkojen todellinen taistelukyky. Itämeren laivasto on määrällisesti varjo neuvostoajan kukoistuksesta. Se tuskin pystyy tukemaan suuria laivasto-operaatioita. Esimerkkinä vaikkapa jos Venäjä haluaa testata Naton V:n artiklan pätevyyttä. (Hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on sama kuin hyökkäys kaikkia Naton jäsenmaita vastaan.)