Viime Talouselämä-lehti otsikoi toimittaja Seija Holtarin jutun soteprosessista "Sote kompuroi kuntaveroon". Jutussa epäiltiin, että jos sotemenot siirretään valtiolle voidaanko luottaa kuntien vastaavasti alentavan omaa verotustaan. Ajatellaan, että on riski, että kuntapäättäjät varaavat jonkun äyrinpuolikkaan yleisiin kunnallisiin virkistysmenoihin jolloin veroaste kiristyy. Hallitus on kuitenkin luvannut, ettei veroaste kiristy soteuudistuksen johdosta.
Mielestäni hallituksen lupaus pätee, jos se ei omilla toimillaan kiristä veroastetta. Hallitus voi ministeriön laskelmin ohjeistaa ja julkistaa kullekin kunnalle sen laskennallisen kuntaveron alentamisen tarpeen. On sitten kuntapäättäjien asia, miten kuntalaisia kohdellaan, se ei ole enää hallitusohjelmasta kiinni.
On oikeastaan oireellista huolestuttavalla tavalla, että kuntapäättäjien kykyä toimia kansalaisten eduksi näin epäillään jopa ehdottamalla väliaikaista pakkolakia, joka määräisi kuntaveron tason. Tällaisesta laista voisi tulla pahimmillaan jopa maksiminormi.
Nämä epäilyt ovat peräisin kokeneilta poliitikoilta, jotka tuntevat kaltaisensa. Tämähän tarkoittaa, että myös maakuntain päättäjät, jotka ovat kuntapäättäjien valitsemia, kuten myös Kuntaliiton päättäjät, eivät ajakaan etuamme vaan jotain rajoitetun valta-aseman pönkittämistä.
Joskus huvittelen tutustumalla Uudenmaan liiton nettisivuihin missä käsitellään asioita joista minulla ei ole ollut harmaintakaan aavistusta. Siellä opin, että maakuntavaltuusto ja maakuntahallitus ohjeistavat maakunnallisten toimihenkilöiden tärkeää työtä hyväkseni, asunhan Uudellamaalla. Jos en voi luottaa kuntapäättäjiin, voinko luottaa Uudenmaan liittoon?
Jotta uskomme koko demokraattiseen prosessiin ei aivan luhistuisi niin kai voimme luottaa, että kuntapäättäjät osaavat vähennyslaskun kuntalaisten hyväksi, vaikka ovatkin pääosin jo peruskoulun käyneitä nuorisolaisia? - Kuntapäättäjät joka tapauksessa ovat aina määränneet lopullisen veroasteemme kuntaveron tasoa säädettäessä.