Vihdoin viimein korkeakoulut pääsevät myymään tutkintoja EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille maille ja opiskelijoille. Tätä on odotettu, ja pitkään. Nyt annamme laadukasta tutkintoon johtavaa koulutusta ilmaiseksi. Selvää on, että suomalaisen veronmaksajan tehtävä ei ole maksaa venäläisen tai intialaisen nuoren opintoja. Siksi on perusteltua, että tutkintojen myynti on taloudellisesti kannattavaa. Tappiolla ei kannata myydä.
Koulutusvientiä voidaan tehdä kaikilla oppilaitosasteilla. Yhtenä esimerkkinä, tärkeänä sellaisena, voidaan nostaa laadukasta opetusta antavat ammatilliset oppilaitokset. Ammatillisella puolella olisi mahdollisuutta myydä yli 360 tutkintoa. Jos tähän lisätään vielä tutkinnonosat, on oppilaitoksilla mahdollisuus moninkertaistaa tarjontansa.
On ilahduttavaa huomata, että ammatilliset oppilaitokset ovat päässeet ottamaan askeleita koulutusviennin saralla. Jo nyt myydään lyhytkursseja ja kehittämispalveluita. Tämän lisäksi oppilaitokset ovat valmiita ja innokkaita myymään myös tutkintoja. Pykäläesteet tutkintoviennistä on raivattava pois myös ammatillisella puolella pikaisesti.
Pienillä pykälämuutoksilla voidaan avata oppilaitosten ovet ulkomaille. Ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa on annettava mahdollisuus antaa koulutusta missä päin maailmaa tahansa, ja opetus - ja tutkintokieli on saatava vapaasti määrittää maakohtaisesti. Lisäksi ulkomailla annettavan tutkinnon kielivaateista tulee poistaa suomen ja ruotsinkielen edellyttäminen.
Maailmalla jaetaan kovaa vauhtia koulutusmarkkinoita. Oppilaitoksille tulee antaa mahdollisuus avata tarjontansa ulkomaisille opiskelijoille ja tilaajamaille. Samalla oven avauksella ammatilliset oppilaitokset kansainvälistyvät. Ja kansainvälisyyttä tarvitsee myös opiskelija, koska työmarkkinat ovat yhä enemmän kansainvälisiä.
Koulutusviennistä hyötyvät kaikki – ennen kaikkea suomalainen nuori, jolle tulee taata maksuton ja laadukas koulutus myös tulevaisuudessa.