Autoilevan (bensan)kuluttajan luulisi olevan innoissaan öljynhinnan laskusta. Halvasta hinnasta on tullut uusi normaali, ennkoivat muun muassa professori Dieter Helm ja Goldman Sachs. Minua suunta kuitenkin kylmää, vaikka taloyhtiö lämpiääkin öljykattilalla.
Väite, että laskeva öljyn hinta olisi merkki sen loppumisesta, kuulostaa arkijärkeen ensialkuun typerältä. Hinnan laskevalle trendille on kuitenkin olemassa selityksiä:
Investointikulujen leikkaus: Jo markkinalogiikan mukaista on, että öljyn hinnan pudotessa investointeja ei kannata pitää samalla tasolla kuin korkean hintaodotteen aikana. Mutta kun tähän yhdistetään näkemys, että öljy-yhtiöt ovat vähentäneet investointeja ennakoivasti, koska tietävät hintakuvion ja ennen kaikkea EROEI-kuvion ja nousevien investointikulujen yhteisvaikutuksen. Markkinalogiikkaan myös kuuluu, että yhtiöiden tarkoitus on tehdä voittoa, ei tuottaa öljyä.
Verohelpotukset: Siinä missä Suomessa EK on löytänyt SSS-hallituksesta parhaan kaverin lisäosingoille, niin maailmallaöljy-yhtiöiden veroja painetaan alas ja tukia jaellaan niitäkin käsittämättömillä summilla.
QE:n vaikutukset: Koska halpaa öljyä (energiaa) ei ole ollut saatavilla, hinta on keinotekoisesti painettu alas finanssipolitiikan määrällisillä helpotuksilla (QE). Kalliiseen öljyyn ei ole varaa muuta kuin lainarahalla. Talouskasvu taas on sakannut siihen malliin, että öljyn hinta tuleekin sitä kautta alas. Tässä meillä käsissä laskevan lasikaton teoria mitä öljyn hintaan ja talouskasvuun tulee.
Eniten tässä kuitenkin huolettaa se, että öljyhuippu on sikäli ainakin totta, että uuden, hyödynnettävissä olevan energian tuottamiseen vaadittava energiamäärä (EROEI) on kasvussa ja lähestyy ykköstä. Kyse on siis siitä, että monta tynnyriä öljyä saamme maasta ylös, kun kulutamme yhden tynnyrin poraukseen, pumppuun ja pumppaamiseen. Öljyllä suhde oli joskus 1:100, nyt se on 1:15. Puu on 1:30, etanoli n. 1:2,5 ja uusiutuvat 1:10. Ydinvoimaloiden EROEI vaihtelee niin paljon, että mahdoton sanoa. Mutta selvää on, että jos ja kun öljyn tuotanto ei enää kasva, ei häkäpönttöautoille enää kohta naureskella. EROEI:n laskua vastaan ei ole kuin yksi taistelukeino: akkujen kehitys.