Vale, emävale, tilasto. Näin jotkut määrittelevät tilastojen totuuksia. eivätkä välttämättä ole väärässä. Ainakaan joka kerta. Huomasin EU-tilaston, jonka mukaan 72% unionin kansalaisista asuu kaupungeissa. Minulle kaupunki on merkinnyt aina taajamaa, kivikylää, ihmisvilinää ja vilkasta liikennettä.
Pohjoisen kaupungeista esimerkiksi Rovaniemi, Kemijärvi, Kuusamo ja Pudasjärvi ovat laajoja alueita, joissa merkittävä osa ihmisistä asuu muualla kuin keskustaajamassa. Käsitykseni on, että näitä ihmisiä ei ole mitenkään huomioitu haja-asutusalueen ihmisinä, vaan ovat mukana tilastoissa kaupunkilaisina.
Kuntamääritteen mukaan kaikki syrjäkyläläisetkin ovat toki kaupunkilaisia, mutta tilastoja lukemalla saa asiasta aivan väärän mielikuvan. Kuntaliitoksien yhteydessä kaupunkilaisten osuus tilastollisesti lisääntyy, vaikka kukaan ei muuttaisi mihinkään. Sama pätee Ruotsissa ja varmaan muissakin harvaan asutuissa EU-maissa.
Vuonna 2050 arvioidaan kaupunkilaisten osuuden olevan EU:n alueella jo 80 prosentin tasoa. Voi vain heittää löysiä arvioita siitä mikä osa kaupunkilaisten osuuden lisäyksestä on muuttoliikettä ja luonnollista lisääntymistä, mikä taas johtuu hallinnollisista ratkaisuista.
Jotkut tilastonikkarit ovat saaneet selville, että suurkaupunkien liikenteestä 30 prosenttia on parkkipaikkojen etsimistä. Kyllähän sitä näkee taajamissa, mutta prosenttiluku tuntuu kovalta. Euroopan suurkaupunkien liikenteestä en tietenkään mitään tiedä, mutta esimerkiksi Rovaniemen Narkauksessa ei kilpailua parkkipaikoista ole. Rovaniemi on tosin suurkaupunki vain pinta-alaltaan.