Kolumnini 19.10.2015 sai aikaan mielenkiintoisia yhteydenottoja. Kuntapäättäjänä tartuin toimen ja kävin tutustumassa päihdekuntoutuksen erääseen yksikköön.
Koska päihdeongelma on todellista totta maassamme, sen hoitoa pitää kehittää. Toimiva kuntoutusketju on kaikkien etu. Kuten kirjoitin, A-klinikkasäätiö tekee työtään hyvin. Kuitenkin senkin historia todistaa, ettei päihdeongelmaa ja ennenaikaisia päihdekuolemia ole saatu karsittua maastamme.
Mieleeni tuli vuosien takainen Pohjois-Karjala projekti. Maakunta oli kuulu sydänsairauksista ja kuolleisuudesta niihin. Silloin alettiin hoitaa sairauksia ennalta eikä pelkkiä oireita. Läskisoosi vaihtui kevyempää ruokavalioon. Korkea kolesteroli, hoitamaton verenpainetauti ja epäterveelliset elämäntavat saivat kyytiä. Tuloksena on ollut eliniän kasvu, pienempi sydäntautikuolleisuus ja terveempi kansa.
Uskoakseni maamme eri osissa hoitoketjut ovat erilaisia. Heitän kuitenkin oletuksen että asiakas voi hakeutua vaikka kymmenettä kertaa katkolle kenenkään välttämättä siitä, että olisiko vaikkapa jo kolmannen katkon jälkeen syytä miettiä muuta päihdekuntoutusta kuin A-klinikkaa? Tai vastaavasti terveyskeskuksen kuudennelta katkolta ohjataan potilas kuntoutukseen, jotka kokonaisuudessaan tulevat huomattavasti halvemmaksi kuin vakavan päihdeongelman aiheuttamat kulut ja inhimillinen kärsimys. Vaihtoehtoja on vuosien saatossa tullut. Myös tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan enemmän tällaisia hoitopaikkoja kun nykyajan peliriippuvuus tulee lisääntymään.
Katkolla hoitaminen on tietenkin tarpeellista, mutta se lienee oireiden hoitoa. Jos viinan riippuvuus vaihdetaan lääkeriippuvuuteen, itse ongelma ei varmastikaan katoa minnekään. Monessa maassa alkoholismi luokitellaan sairaudeksi ja sairautena sitä hoidetaan toisella tavalla kuin päihdeongelmana.