Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kesäkuun lopussa yhteensä 368 900 työtöntä työnhakijaa. Se on 31 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi edellisestä kuusta 39 300:lla.
Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 5 500 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa eli yhteensä 55 800.
Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 110 300, mikä on 19 800 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin kesäkuun aikana 34 000 eli 2 300 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.
Samaan aikaan on aloja, joihin suomalaisia on vaikea saada töihin: maahan saapui juuri 14 000 marjanpoimijaa, suurelta osin Thaimaasta, Ukrainasta ja muista halvan työvoiman maasta. Marjanviljelytilojen isännät kertovat, että suomalaisia nuoria näihin töihin on vaikea saada ja jos saa, he jo toisena päivänä ovat lähdössä äitinsä helmoihin, koska työ on kuulemma liian raskasta. Kesän alussa suurimpien kaupunkien toimeentulomenot nousevat 20-30 %, koska opiskelijat rientävät ilmoittautumaan toimeentuloluukulle.
Vuonna 2014 työ- ja elinkeinoministeriö teki yli 320 000 työtarjousta. Osa työttömistä työnhakijoista ilmoittaa jo hakuvaiheessa, että ei aio ottaa työtä vastaan. Erityisesti siivousala on sellainen, joka ei suomalaisia työnhakijoita kovin kiinnosta. ISS:n henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen kertoo, että monet työnhakijat ilmoittavat jo puhelimessa, että he soittavat työvoimatoimiston käskystä. Näillä ihmisillä on erilaisia tukia, joita heille on työttömyydestä myönnetty ja he laskevat, että työstä saatava palkka, jonka he käteen saavat, ei maksa vaivaa tulla töihin.
Henkilöstöjohtaja Huuskonen jatkaa: "Meillä on paljon maahanmuuttajia töissä, jotka eivät ajattele tätä työtä häpeällisenä, vaan ovat onnellisia, että saavat tehdä töitä ja perheelleen rahaa.
Terveydenhoitoalalla on varsinkin kesäkaudella vaikeaa saada lyhytaikaisia sijaisia, vaikka koulutettua työvoimaa olisikin työttömänä.
Viime päivinä Iltalehdestä luin jutun, jossa yrittäjä oli haastatellut kymmenkuntaa suomalaista nuorta ja tarjonnut 14 euron tuntipalkalla määräaikaista työtä erään tapahtumatilaisuuden avustajana. Kieltäytymisiä oli tullut roppakaupalla. Monet pitivät palkkaa liian pienenä, yksi vaati jopa 22 euron tuntipalkkaa. Jotkut eivät ole heränneet vielä aamupäivällä 11 aikaan, kun yrittäjä yritti tavoittaa. On kummallista, miten vaikeaa yrittäjälle oli löytää nuori tehtävään, Lopulta hän palkkasi siihen eläkeläisen.
Veromaksajalehden tutkimuksen mukaan:
" Esimerkiksi kahden lapsen yksinhuoltaja saa 1 300 euron kuukausipalkalla kuukaudessa käteen vain 20 euroa vähemmän kuin 3 000 euron kuukausipalkalla. Yksinhuoltajan kannustinloukku muodostuu asumistuen, päivähoitomaksujen ja tuloverotuksen yhteisvaikutuksesta.– Jos vähempi rehkiminen ja työnteko tuottavat saman toimeentulon kuin ahkerointi ja ammattitaitoon panostaminen, tilanne ei ole terve, Kurjenoja sanoo. Tilanne on saman tyyppinen, jos pariskunnasta toinen on töissä ja toinen kotona."
Työ- ja oikeusministeri Lindströmin mukaan hallitus pyrkii helpottamaan pitkäaikaistyöttömien asemaa muun muassa höllentämällä liiketoiminnan aloittamiseen liittyvää lupabyrokratiaa. Toiveena on, että tämä nopeuttaa investointeja ja lisää työpaikkoja. Lisäksi aikomuksena on purkaa kannustinloukkuja, eli tehdä työn vastaanottamisesta tuilla elämistä kannattavampaa.
– On järjetöntä, että ihminen joutuu laskemaan kannattaako työtä ottaa vastaan, ja sitten vielä päätyy siihen että ei kannata. Mutta ymmärrän kyllä niitä ihmisiä, jotka miettivät kannattaako työtä hakea pidemmän matkan päästä, jos se kääntyy taloudelliseksi tappioksi.
On aika ryhtyä sanoista tekoihin. Työn tulee olla aina kannattavampaa kuin sosiaalituella eläminen. Nuorille tehdään karhunpalvelus, jos heidät totutetaan elämään sosiaalituella kuukausia tai jopa vuosia.
Kannustinloukkujen purkamisesta on puhuttu vuosia. Teot ovat jääneet vähäisiksi. Sosiaalipoliitikot ovat vaatimassa sosiaalietuuksien nostamista. Kun työstä maksettavaa palkkaa ei nykyoloissa pystytä nostamaan vähentämättä työn tarjontaa, kannustinloukkoja voisi ehkä purkaa ainakin pienipalkkaisten osalta työn verotusta vähentämällä.
0