Katso uutinen:
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/akava_samapalkkaisuus-42768
Onneksi tämä on otsikoitu "politiikka" nimen alle. Tieteellisestä tutkimuksesta tämä eroaa kuin yö päivästä.
Tässä muutama esimerkki:
1. "EU-komission tilaston mukaan naisten ansiot koko unionin alueella ovat noin 16,3 prosenttia pienemmät kuin miesten, Suomessa ero oli 18,7 prosenttia." Tämähän on ihan totta, mutta tällä prosentilla ei ole mitään tekemistä tasa-arvoisen palkkaerolaskelman kanssa, sillä ansio ei ole palkka. Ero miesten ja naisten ansioissa on tuo 18,7 %, mutta ne samat miehet tekevät noin 20 % enemmän vuosityötunteja kuin ne naiset joten eroa palkkatasossa (vuosiansiot jaettuna tehdyillä vuosityötunneilla) ei ole olemassa.
2. "Akavan tilastot perustuvat Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston 2014 aineistoon. Mukana on kaikkien aineistossa olevien kokoaikatyötä tekevien palkansaajien tiedot, pois lukien yritysten ylin johto."
Jos Akavassa olisi työelämää tuntevia tutkijoita, he eivät uskoisi Tilastokeskuksen palkkarakennetilastoon pätkääkään. Eihän se ole edustava satunnaisotos Suomen palkansaajista. Jokainen, joka osaa lukea ja ymmärtää lukemansa, tietää ilman tilastotieteellisiä opintojakin, etteivät Tilastokeskuksen palkka-aineistot ole edustavia otoksia Suomen palkansaajista. Jopa STM:n tasa-arvoyksikön "palkka-asiantuntija" Outi Viitamaa-Tervonen sanoo, että Tilastokeskuksen palkka-aineistot edustavat kahta kolmasosaa palkansaajista. En tiedä, miten hän on tähän tulokseen päätynyt, mutta se lienee kohtuullisen lähellä totuutta. Todennäköisesti on niin, että tilastot muuttuvat täysin, jos se viimeinenkin kolmasosa olisi mukana aineistossa.
3. AKAVA väittää, että aineistosta on poistettu yritysten ylin johto. Mikä on ylin johto? Pääjohtajia ja toimitusjohtajia on aineistossa 2804 henkilöä. Entäpä muut johtajat, jotka ovat allekirjoittaneet ns. johtajasopimuksen, jossa sanotaan, että allekirjoittanut edustaa yhtiötä, ei sen työntekijöitä. Tämähän on suomeksi, että johtaja, joka on esimerkiksi jonkun AKAVA:n jäsenjärjestön jäsen, ei voi ajaa yrityksen AKAVA-laisten etuja, koska hän edustaa yritystä. Minulla on ollut kerran tällainen johtajasopimus ja silloin kuuluin yrityksen johtoryhmään. Missään Tilastokeskuksen aineistoissa ei voi olla tietoa, kenellä on tällainen sopimus.
Johtajia on palkkarakennetilastossa 49 002.
Katso itse täältä: http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__pal__pra__2014/010...
4. Tässä on jo tieteen raiskausta: "Miesten ja naisten palkkojen vertailussa on käytetty kokonaisasioiden keskiarvoja (euroa/kuukausi). Kokonaisansioihin sisältyy tulospalkkiot." Miksi tulospalkkiot ovat mukana vertailuissa? Eikö AKAVA:n mukaan palkansaajille saakaan maksaa sellaisia lisiä, jotka perustuvat heidän tuottavuuteensa?
Ja miten ihmeessä palkkojen vertailussa voidaan käyttää ansioita? Ne ovat täysin eri asioita. Oikea tutkija ei voi vedota siihen, että kun tasa-arvomielessä vertailukelpoisia palkkoja ei ole saatavissa, me käytämme ihan jotain muuta. Sehän on kuin sanoisi: "Koska meillä ei ole tietoa ihmisten pituuksista, olemme käyttäneet palkansaajien pituusvertailuissa heidän puhelinnumeroitaan.
Uskokaa tai älkää, tämän uutisen taustalla on kaksi AKAVA:n henkilöä, toinen asiantuntija ja toinen tutkija. Olen toiminut työelämässä kummallakin tittelillä, mutta nyt on parempi, että muutan CV:täni siten, etten leimautuisi huuhaa-ihmiseksi.