Yli 400 vuotta on jo kulunut siitä, kun historian kuuluisin ennustaja, ranskalais-juutalainen lääkäri ja astrologi Michel Nostradamuks kirjoitti viimeisen osan Centuries-säkeitään. Sitä pidetään merkillisempänä kirjana, joka on ilmestynyt Raamatun jälkeen.
Nostradamuksen isä oli julkinen notaari, mutta juutalaisesta syntyperästään huolimatta hän oli kääntynyt kristinuskoon. Myös Michel oli kastettu kristitty. Raamattu sanoo , että Isaskarin suvun jäsenillä on ominaista salattujenkin asioiden tietäminen, heiltä Israilin kuninkaatkin kysyivät neuvoja. Michael opiskeli lääketiedettä ja filosofiaa mm. Montpellierin yliopistossa, jonka olivat perustaneet arabialaiset tiedemiehet, vanhastaan kuuluisat tähtientutkijat. Myöhemmin yliopiston dosenttina hän joutui ristiriitan kaavoihin kangistuneita opetustapoja vastaan ja ryhtyi yksityislääkäriksi. Hän oli uuden hengen ja ajattelun vallankumouksellinen, kuten Martti Luther ja lääkäri Paracelsus omilla tahoillaan.
Nostradamuksen ennusten yleinen sävy on pessimistinen. Hän näkee ihmiskunnan tien kulkevan uskomattomien koettelemusten ja vaikeuksien kautta. Hän kuvaileekin etupäässä historian kulkua muuttavia kriisiaikoja. Sellaisia ovat olleet vallankumousten ajat, nimenomaan Ranskan vallankumous, ja sitä seuranneet monet vallankumoukset 1800-luvulla. Varsin tarkoin hän on kuvannut ensimmäisen maailmansodan ja sen yhteydessä tapahtuneen Venäjän bolsevistien vallankumouksen. Hän esittää myös yksityiskohtaisia kuvauksia tämän suurvallan tulevista kohtaloista ja tapahtumista.
Nostradamuksesta on vuosisatojen kuluessa kirjoitettu tuhansia tutkielmia. Näiden runomittaisten ennustusten verhottu kieli on kuitenkin tehnyt niiden tulkinnan niin vaikeaksi, että niitä on pystytty selittämään vasta historialisten ja merkittävien tapahtumien jälkeen. Virhetulkintoja on tehty yleisesti, mutta ottaen huomioon kirjoitusten kirjoittajan kirjoittavan asioista, jotka oletetaan tapahtuvan vasta 400-500 vuoden jälkeen, niin voi joitakin ennustuksia vain suuesti ihmetellä.
Nostradamuksen mukaan kolmas maailmansota tulee kestämään 27 vuotta. Kymmenen vuotta tästä ajasta, vuodesta 1980 noin vuoteen 1990, kuluu taisteluihin Aasiassa. Noin kymmenen seuraavaa vuotta riehuvat sodan lieskat Euroopassa. Ja noin vuodesta 2000 vuoteen 3005 kuluu Lähi-Idän rauhoittumiseen. Tästä kolmannen maailmansodan merkillistä vaiheista on mahtavan arabi-suurvallan syntyminen vuoden 1990 paikkeilla. Tämä suurvalta on syntymävaiheessaan erittäin aggressiivinen.
"Onnellisessa Arabian maassa syntyy mahtava muhamettilaisuuden edustaja. Hän kiusaa Espanjaa, valloittaa Granadan ja meritse Lygustian (Italian) kanssa." Sodan pitkittyessä arabit hyökkäävät jälleen kerran myös Israeliin, mutta Israel näyttää selviytyvän kolmannesta maailmansodasta entistäkin voimakkaampana.
Mitään selitystä Nostradamus ei anna, mikä on lopullinen syy, joka aiheuttaa aasilaisen kapinan ja maailmansodan. Hän selittää vain sen, että kapinaliikkeen alkamisen aikoihin idän kommunistisissa maissa pääsivät valloilleen erittäin laajat uskovaisten vainot. Tämä viittaa siihen , että uskovaisten piiriin on täytynyt sitä ennen osoittaa tyytymättömyyttään vallitsevaan kommunistiseen järjestelmään. Tyytymättömyys saattaisi taas johtua vaikeasta nälänhädästä.
Kolmannen maailmansodan vaikutukset koko maailmassa ovat suunnattomat. Eräs yllättävävistä tuloksista on entisen Venäjän valtakunnan häviäminen valtioiden joukosta. Eikä vähäisin ole sekään, että sota hävittää valtaosan eurooppalaisesta kulttuurista ja raunioittaa kaupunkeja ja muistomerkkejä. Sodan jälkeen alkaa ennen näkemätön jälleenrakennustyö suuresti köyhtyneessä maailmassa.
Mielenkiintoisia ennustuksia, joita ei edes kannattaisi toistaa, jos ne eivät olisi kirjoitettu yli 400 vuotta sitten. Kuitenkin niihin ja niiden tulkintoihin kannattaa suhtautua suurella varovaisuudella, ettei tehtäisi herkille sieluille turhaa ja ennenaikaista vahinkoa.
Minulla on kaksi kirjaa vuodelta 1942 ja toinen vuodelta 1959. Lisäksi olen käyttänyt lehtileikettä, jonka otsikko on: " Onko Nostradamus sittenkin otettava vakavasti?" Sen on kirjoittanut Kauko Kare, joskus 1970-luvulla. Tulkintoja voi jokainen itse yrittää, jos vielä näitä kirjoja joistakin divareista sattuisi löytymään.