Libanon on IS:n todennäköisin seuraava etappi. Libanon on osa tätä Levantin aluetta, jolle kalifaatti tulee sen oman ilmoituksen mukaan perustaa. Myös Israel ja Jordania kuuluvat tähän alueeseen, mutta ei liene kovin todennäköistä, että laajentumispyrkimykset kohdistuisivat ensimmäisinä kumpaakaan mainituista.
Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn salamurha vuonna 2005 oli kova isku maan Sunni väestölle, myös salafisti radikaaleille. Hetikohta salamurhan, jonka uskottiin olevan al Assadin alawiittihallinnon ja shiialaisen terroristiryhmän Hisbollahin tekosia, pidettiin Qatarin, Kuwaitin ja Saudi Arabian väillä tapaamisia, joissa sovittiin tuen antamisesta Libanonin salafisteille sunneille. Rahaa valui vuoden 2005 vaaleihin huomattavia määriä. Ja näiden samojen tahojen on myös sanottu olevan IS:n tukijoita ja rahoittajia.
Kosovossa Natojoukkoja komentanut entinen Euroopan komentaja kenraali Wesley Clark onkin sanonut ISIS:n olevan "ystäviemme ja liittolaistemme rahoilla luotu, tarkoituksenaan taistella viimeiseen hengenvetoon Hisbollahia vastaan". Kuten sanottua, Iranin tukema Hisbollah on myös Lännen terroristiorganisaatioksi julistama ja Israelin "arkkivihollinen". (Ari Rusila esittelee blogissaan muuten mielenkiintoisen artikkelin IS:n öljyn kulkeutumisesta Israeliin ja sieltä eteenpäin.)
Hisbollah tietenkin kiistää osallisuutensa tuohon Haririn murhaan ja osoittaa sormella "yllättäen" Israelia ja Mossadia. Hänen mukaansa Israelin tarkoitus olisi ollut saada ajettua Syyria ulos Libanonista ja vieritettyä syy Hisbollahin niskoille. Hisbollahin johtaja lausuikin, että "kellään ei ole lupaa tutkia Israelin toimia." Ja että Hisbollahin haltuunsa saamat vakoilulennokin kuvamariaalit paljastaisivat Israelin osallisuuden Haririn murhaan ja siihen että Israel on aiemminkin pyrkinyt hämmentämään Libanonin sisäistä tilannetta.
Libanonin salafistit olivat myös ensimmäisinä tukemassa al Assadia vastaan aloitettua "kansannousua" 2011. Ain al-Hilweh ryhmän salafisti jihadistit auttoivat kouluttamaan Al Qaeda liitännäisen Jabhat Al Nusran taistelijoita, myös "maltilliset" kapinallisryhmät ovat saaneet apua Tripolista, joka on vahvaa sunni aluetta.
Homsissa pitkän uran (muistaakseni 50 vuotta) jesuiittapappina tehnyt hollantilainen isä Frans van der Lugt, kertoi ettei protesteilla suinkaan ollut mitenkään erityisen laajaa kannatusta kansan keskuudessa ja kertoi todistaneensa kuinka rauhallisten protestoijien keskuudessa kuljeskeli aseistautuneita miehiä ja että tulittamisen aloittivat nämä aseistetut kapinalliset, ei suinkaan mielenosoituksien turvallisuudesta vastanneet poliisit.
Van der Lugt tapettiin myöhemmin kotinsa pihaan tuntemattoman asemiehen raahattua kirkonmiehen ulos kodistaan ja ammuttua häntä kahdesti päähän kadulla. Tämä tapauhtui siis lännen tukemien "maltillisten" kapinallisten hallussa olleella alueella Homsissa.
Al Assad on toivottanut tervetulleeksi Hisbollahin taistelemaan ISIS:tä ja näitä muita jihadisti ryhmiä vastaan, joten on sanomattakin selvää, että Libanon ei ole IS-porukoissa kovin kovassa huudossa. Hisbollahin nykyisestä vaikutusvallasta huolimatta myös salafistinen radikalismi on kytenyt maassa, varsinkin sen pohjoisosissa jo pitkään. Isis onkin tehnyt liikkeitä tuolle alueelle, joka oletettavasti on otollisin maaperä alkaa lähestyä Libanonia. Myös Beirutissa on ollut toimintaa. Beirut on perinteisesti ollut Hisbollahin aluetta ja siellä on onnistuttu jotain pommi-iskuja estämäänkin. Hyvin aseistautunut Hisbollah ei liene IS:lle ihan suupala ja luulenkin ettei toiminta Beirutissa ihan helppoa olisi. Itsemurhaiskun kuitenkin siellä onnistuivat tekemään hetkeä ennen Pariisin iskuja tappaen 43 ja haavoittaen vajaat 300 ihmistä. Tämä on suora viesti Hisbollahille sen osallistumisesta al Assadin hallinnon tukemiseen Syyriassa.
Hisbollah on pitkään ollut terroristijärjestönä pidetty, vaikka poliittisessa järjestelmässä Libanonissa vaikuttaakin. Järjestelmää on kuvattu eräänlaiseksi valtio valtiossa malliksi, jossa hallitsemallaan alueella Hisbollah järjestää alueen perustoiminnot, sähkön, veden, jätehuollon ym. Ja homma ilmeisesti toimii.
Libanon muilta osin sen sijaan kärsii jo nyt valtavista ongelmista. Maassa on noin 1,5 miljoonaa pakolaista Syyriasta ja jätehuolto rempallaan. Kun muualla kahlataan paskassa on tuolla terroristien naapurustossa siistiä ja puhdasta.
Libanonin hallinto on erikoinen. Edellisen sisällissodan päättäneen sopimuksen perusteella presidentin tulee olla maroniittikristitty, pääministerin sunni ja parlamentin puhemiehen shiia. Ja nyt vallassa olevat porukat ovat pääosin roikkuneet vallassa noista ajoista asti. Jokaisen puolueen piikkipaikat on miehitetty sisällisodan aikaisilla vaikuttajilla. Shiiojen Amal-puolueen johtaja Berri, 77, on toiminut parlamentin puhemiehenä jo lähes 23 vuotta. Vuoden 2011 parlamenttivaaleja ei pidetty ollenkaan. Eikä tämä ollut ainoa kerta kun vallan vaihtumista on pyritty välttämään. Presidenttiä maalla ei ole kun sitä ei valitse kansa vaan tuo korruptoitunut ja ristiriitainen parlamentti, joka ei asiasta tietenkään ole yksimielisyyteen päässyt ollenkaan.
Paskassa kahlaaminen ja korruptoituneen eliitin porsastelu kasvattaa väkisinkin jakolinjoja maan eri uskonsuuntien välillä. Hisbollahin alueen suhteellisen toimivan systeemin houkutellessa shiioja liikkeen kannattajiksi, on selvää että sunnit tiivistyvät omilla alueillaan ja siihen rakoon IS todennäköisesti pyrkii iskemään.
Ennen sisällissotaa hallinto oli Ranskan siirtomaa ajoilta periytyen vahvasti maroniitti eliitin hallussa. Krisujen parasta antia presidentiksi on ollut Samir Geagea, joka on istunut linnassa 11 vuotta sisällisodan sotarikoksista ja Michel Aoun, joka oli pitkään maanpaossa samasta syystä. Näiden miesten joukkojen väliset taistelut aiheuttivat sisällisodan loppuvaiheessa mittavia tuhoja siviileille.
Hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin on vastattu kovin ottein. Sotilaita on ollut paikalla enemmän kuin mielenosoittajia ja kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja vesitykeillä on paskassa kahlaamiseen kyllästyneitä kansalaisia pyritty pitämään aisoissa. Myös ulkomailta on saavuttu Libanoniin osoittamaan mieltä ja tämän kaltaisten mielenilmausten on ennenkin nähty leimahtelevan. Ei niihin paljon tarvitse happea puhaltaa kun syttyy. Pari tuntematonta ammuskelijaa riittää saamaan aikaan leimahduksen. Näitä on nähty.
Jos tuo edellisen sisällissodan aikainen hallintosopimus murenee on vallalle ensimmäinen ottaja Hisbollah, jonka USA on jo poistanut terrostiuhka listaltaan. Perustellen nimenomaan ryhmän tavoitteella taistella sunniradikalismia vastaan. Tätä ei pohjoisen Sunni alueilla varmasti hyvällä katsota ja hajallaan olevistasalafisti porukoista otaksuisin löytyvän myös IS:lle myötämielisiä osia. IS:n Beirutiin tekemät iskut ovat jo suurentaneet railoa näiden uskonsuuntien väillä. Ja sekasortoisessa maassa pelätäänkin IS:n iskevän uudestaan.
Uuden sisällissodan uhka on todellinen ja ihmisiä nyppii. Moni varmasti mielellään vaihtaisi maisemaa.
Ja mikä tässä sitten on ylipäätään kiinnostavaa. Se, että sisäministeriön maahamuutto-osastolta saamani tiedon mukaan Suomella on kahdenväliset turvapaikanhakijoiden takaisinottosopimukset Viron, Latvian, Liettuan, Bulgarian, Romanian, Sveitsin ja Kosovon kanssa.
Euroopan unionin solmimat takaisinottosopimukset koskevat myös Suomea ja muita jäsenmaita. Tällä hetkellä EU:lla on takaisinottosopimus seuraavien valtioiden ja alueiden kanssa:
Hongkong, Macao, Sri Lanka, Albania, Venäjä, Ukraina, Makedonia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Serbia, Moldova, Pakistan, Georgia, Armenia, Azerbaidžan, Turkki ja Kap Verde.
Ei näy kummassakaan listassa Irakia, Syyriaa, Afganistania, Somaliaa... Libanonia eikä montaa muutakaan mahdollista kriisimaata.
Matka Libanonista Kyprokselle ei ole aivan mahdoton salakuljettajille. Ja sinne on jo vähän aikaa sitten tupsahtanutkin yli sata salakujettajien oman onnensa nojaan jättämää Syyriasta matkaajaa.
Että olettaisin tuolta suunnalta saapuvan mahdollisesti seuraavan aallon mikäli IS:n leviämistä ei kyetä patoamaan. Helpoiten se kaiketi hoituisi hoitamalla niiden rahoitus ja tukikanavat pois pelistä. Yrittäisin keskittyä Turkin, Saudi-Arabian, Kuwaitin ja Qatarin painostamiseen IS:n öljykuljetuksia vastaan tehtävien ilma-iskujen lisäksi. Noihin ei kuitenkaan tartuta vaan Saudi-Arabia on edelleen merkittävä EU-alueelta tehtävän aseviennin kohteista. Nähtäväksi jää vaikuttaako Jemenin tilanne tuohon esimerkiksi vientikieltona. Tuskin.
Britannia on uhannut kyllä pistää S-A:n pannaan mikäli tutkimuksissa todetaan sen rikkoneen kansainvälistä lakia Jemenin konfliktissa. Ei ole kovin todennäköistä koska tutkimukset on Saudi-Arabia voinut jäädyttää koska sattuu olemaan YK:n ihmisoikeusneuvoston johdossa tällä hetkellä.