Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Tyypillinen raiskaaja

$
0
0

Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen ja Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaiseman "Rikollisuustilanne 2014"-raportin tietoja yhdistämällä selviää tyypillisen raiskaajan profiili.

       Tilastokoosteesta uutisoi Ilta-Sanomat

Poliisin tietoon tulleiden raiskausrikosten tekijöistä 99,5 prosenttia on (ainakin väestötietojärjestelmään  merkittyjä) miehiä ja  77 prosenttia Suomen kansalaisia.

83 prosentissa raiskausrikoksista epäilty tekijä on uhrille jollain tavalla tuttu - joko puoliso, ystävä, satunnainen tuttava tai sukulainen. Ainoastaan 17 prosenttia tekijöistä on rikoksen uhrille entuudestaan tuntematon.

iältään tyypillinen raiskaaja on 21-40-vuotias ja sosioekonomiselta asemaltaan joko työntekijä, työtön tai opiskelija. Kuntakohtainen riskianalyysi käy osiltaan yksiin E.Normaalin lyriikoista tuttuun riimiin  - Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Oulun lisäksi raiskausrikoksia tapahtuu alueellisesti paljon myös Kuopiossa.

 

HELSINGIN yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin suunnittelija Hannu Niemi muistuttaa, että kaikki raiskaustapaukset ja niiden yritykset eivät edes päädy poliisin tilastoihin.

"– Kysymys on sensitiivisistä rikoksista, joista kertomiseen voi liittyä voimakasta häpeän tunnetta."

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin edeltäjän eli Oikeuspolitiikan tutkimuslaitoksen tuottamien ns. naisuhritutkimusten perusteella arvioitujen todellisuudessa tapahtuvien raiskausrikosten ja viranomaisten tietoon päätyvien rikosilmoitusten välillä onkin Niemen esittämää selitystä tukevasti huomattava epäsuhta - vain noin kymmenesosa rikoksista tulee poliisin tietoon ja näistä vain noin kymmesosa johtaa lopultakaan tekijän oikeudelliseen vastuuttamiseen. 

Suomalaisten naisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa on selvitetty esimerkiksi vuonna 2005 tehdyssä uhrikyselyssä, jossa kysyttiin, oliko heitä koskaan elämänsä aikana pakotettu tai yritetty pakottaa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Naisista 9 prosenttia vastasi kokeneensa tällaista ainakin kerran elämänsä aikana. Lisäksi kyselyssä tiedusteltiin seksuaaliseen kanssakäymiseen pakottamisesta, kun he eivät olleet kyenneet puolustautumaan esimerkiksi humalatilansa takia. Kun nämä tapaukset lasketaan mukaan, nousee osuus viidesosaan naisista. 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles