Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Jaamme hyvää energiaa

$
0
0

Kun sähköverkkoyhtiö Caruna ilmoitti korottavansa sähkön siirtohintoja, meni suomalaisilla kuppi nurin. Juuri kun on valitettu miten huonosti meillä menee, vyötä on kiristettävä, palkkoja laskettava ja turmio tulee silti. Sitten yksi menee ja vain ilmoittaa nostavansa hintojaan noin 30 prosenttia.

Carunan tunnuslause: Jaamme hyvää energiaa, saikin välittömästi aivan uuden tunnelatauksen.

Median sijaan aiheeseen tarttui nopeaasti kansalainen Karri Väisänen, joka laski Carunan omassa tiedotteessaan häveliäästi piilottamat luvut julki. Väisäsen laskelmat ja kirjotus levisi sosiaalisessa mediassa nopeasti.

Rivi- ja omakotitalossa asuvan siirtomaksu nousee noin 135 euroa vuodessa ja sähkölämmitteisen omakotitalon omistajan lasku kasvaa noin 270 euroa vuodessa. Teollisuudelle ja suurkiinteistöjen omistajille korotus tekeekin sitten jo tuhansia euroja, miettikääpä mitä vaikkapa marketin kauppiasta. Se siitä halpuuttamisesta.

Merkille pantavaa on, että samaan aikaan Caruna tekee varsin mellevää voittoa. Mutta kun yhtiön omistusjärjestelyt on tehty veroparatiisissa olevan Holding-yhtiön kautta, jäi Suomen tasavallan verokertymäksi yli 50 miljoonan voitosta Ylen mukaan vain rapia 1,6 prosenttia. Samaan aikaan Caruna pulitti emoyhtiölleen ”lainoja” 76 miljoonaa euroa.
Carunan omistajia ovat 80 prosenttisesti kaksi kansainvälistä sijoitusyhtiötä sekä eläkelaitos Keva ja eläkeyhtiö Elo.

Perustelu korotuksille on sähköverkon kehittäminen. Vuosittain yhtiö ilmoittaa sijoittavansa siihen 170 miljoonaa euroa. Kaupparekisterin mukaan (Karri Väisänen) tilikaudella 2014 yrityksen liikevaihto oli 230 miljoonaa, verkkoinvestoinnit 100 miljoonaa ja liikevoitto 50,5 miljoonaa, mikä 21,7 % liikevaihdosta. Hyvä prosenttiosuus olisi jo yli kymmenen. Ei vaadittaisi paljon, että Caruna tekisi verkkoinvestoinnit omillaan. Tai ainakin maltillisemmalla maksujen korotuksilla.

Sinällään peruste sähköverkkojen uusimiselle on tarpeellinen, mutta vaara tietysti on, että asiassa mennään ylilyönnin puolelle. Ei Lapissa kannata johtoja kaivaa maahan, jos puut ei yllä nykyisiinkään johtoihin.

Toki osansa on myös valtion rahantarpeella. Verot muodostuvat sähköverosta ja arvonlisäverosta. Sähkönsiirtoyhtiö, kuten Caruna, laskuttaa sähköveron aina sähkön siirtohinnan yhteydessä. Koko sähkölaskun loppusummasta verojen osuus on noin 30 prosenttia. (www.caruna.fi)

Fortum myi verkotoimintansa 2013. Pääministeri Katainen piti sitä hyvänä ja vakuutti, ettei pelkoa siirtomaksujen korotuksesta ole, koska sähkönsiirtoa ja hinnoittelua valvotaan tarkasti. Samaa mieltä olivat muutkin kokoomuspoliitikot. Yksityistämisen piti turvata Suomen sähköverkon tulevaisuus ja taata myös edulliset hinnat kuluttajille.

Niinpä. Siirtohinnoittelun kohtuullisuutta valvotaan Energiavirastossa nelivuotisin valvontajaksoin. Viranomaiset pyrkivät sääntelyn ja valvonnan avulla löytämään tasapainon kohtuullisten hintojen ja sähkönsiirron laadun välille.
Ilmeisesti tasapaino on reilu 20 prosentin liikevoitto, sillä se syntyy nyt korotusten jälkeen huolimatta verkkoinvestoinneista. Ilmeisesti hyväksi todetulla linjalla jatkettaisiin myös seuraavan nelivuotiskauden jälkeen.

Ei olisi pitänyt olla yllätys, että veroparatiisiyhtön päästäminen yrityksen omistajaksi monopolistisella toimialalla, on kuin laillistaisi rosvouksen.

Nyt poliitikot ovat kilvan ihmettelemässä ja vaatimassa selvitystä Energiavirastolta, että kuinkas tässä nyt näin pääsi käymään. Ehkä selvitystä pitäisi pyytää silloisilta poliitikoilta, jotka hyväksyivät verkkojen känkkäämisen sijoitusyhtiöille.

Rikoslain puolella muuten todetaan: joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Pitäisikö lisätä: Ei tarkoita sähkönsiirtoa...

Kyllä tavallinen kuluttaja on yksinvaltiaasta verkkojenhallitsijasta riippuvainen.

Tehty mikä tehty. Netissä kiertää jo lakialoite, jossa vaaditaan verkkoyhtiöiden hinnankorotuksia rajoitettavaksi. Samaa puuhastelevat myös jotkut poliitikot. Yksityinen kuluttaja voi vain unelmoida maalämmöstä ja omasta pienoisvoimalaitoksesta.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14310

Trending Articles