Sata vuotta sitten siirrettiin kelloja ensimmäisen kerran kesäaikaan. Se tapahtui pääsiäisenä 1916.
Joitakin asioita, jotka otettiin käyttöön jo keisarillisessa Saksassa, on vieläkin käytössä. Toinen on kesäaika ja toinen kuohuviinivero. Kesäajalla haluttiin säästää sähköä ja kuohuviiniverolla tukea keisari Wilhelm II:n haluamaa voimakasta laivastoa.
Vuonna 1916 pääsiäinen oli huhtikuun lopulla. Silloin keisarillisella Wilhelm II:n määräyksellä määrättiin kelloja siirrettäväkisi 30. huhtikuuta klo 23 tunnilla eteenpäin. Maailmansota oli kestänyt jo kaksi vuotta ja usko sen nopeaan päättymiseen oli jo menetetty. Saksassa talouselämä oli muutettu palvelemaan sotataloutta. Mutta jo siihen aikaan oli pula energiasta, lähinnä sähköstä. Siitä syystä valtakunnan johto päätti kesäaikaan siirtymisestä. Sen piti säästää energiaa. Lisä valoisa tunti työn jälkeen olisi voitto, sitä suurempi, mitä lähemmäksi keskikesä tulisi.
Saksan kanssa liittoutuneet Habsburgien kaksoismonarkia Itävalta-Unkari ja Romania tekivät saman muutoksen Saksan kanssa yhtäaikaa kuten myös liittoutumaton Alankomaat. Muutamia kuukausia myöhemmin myös sodan vastapuoli, Ranska ja Iso-Britania, siirsivät myös kellojaan eteenpäin.
http://www.sueddeutsche.de/politik/sommerzeit-als-der-kaiser-die-zeitums...