Jotkut ovat väittäneet, että Kokoomuksen puheenjohtajavaalit eivät olisi linjakysymys. Voi hyvät hyssykät kyllä se joillekin on. Lukekaa EVA:n Apusen kolumni tästä http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1462767680832?ref=hs-kolumnit-3
Apuselle Kokoomuksessa kamppaillaan juuri linjasta ja sen ideologisesta sisällöstä. Apunen on hyvä ja värikäs kirjoittaja. Hiukan väriä käyttäen voisi sanoa, että nyt hän on kastanut kynänsä siihen ”ihteensä” ja jälki on sen mukaista.
Suurilla puolueilla on aina omia fraktioitaan, vaikka niitä ei erityisemmin mainostetakaan. Löysähkössä poliittisessa analyysissä nähdään demarit vain SAK:n poliittisena jatkeena, Keskusta MTK:n jatkeena ja Kokoomuksen EK:n jatkeena. Sanon löysässä sillä, tosiasiassa noilla etujärjestöillä ei enää, jos koskaan, on ollut puolueita täysin hanskassaan. Eikä Apusen kirjoituksesta mielestäni kaiu isännän ääni, vaan jälkikaiku puoluevainaasta nimeltään Nuorsuomalaiset ja sen ympärillä pyörineen piirin ajatusmaailmasta.
Apunen on talousliberaalin linjan johtava skribentti. Sillä linjalla on Suomen kaltaisessa maassa yhtä suuret menestys mahdollisuudet kuin vaikka ehdotuksella siirtyä sosialismiin. USA:n kokoiseen maahan talousliberalismi saattaa sopia, mutta rajoitettujen mahdollisuuksien pienessä maassa siitä tulee vain konflikteja.
Yleissidotuista työmarkkinoista Kokoomukselle tuskin mitään selkeää tavoitetta saadaan. Jos oltaisiin puhdasoppisen talousliberaaleja niin yleissitovuuden purkamisen lisäksi tulisi purkaa myös ainakin kunnallinen ja kirkon sopimusjärjestelmä. En oikein usko, että tällaiselle löytyisi nähtävissä olevassa tulevaisuudessa riittävää hyväksyntää, Sanotaan nyt näin, että sellaiset ajatukset Apusenkin keskiluokka torppaisi vaaliuurnilla. Silti yleissitovuus ei ole niin pyhä, ettei kyseisen säännöstön ajantasaisuus ei tarvitsisi uudistamista eurooppalaisella konservatiivisella tavalla edeten.
Sosiaalinen markkinatalous, jota voi pitää Euroopan unionin talousmallina löytyy myös Kokoomuksen ohjelmien taustalta. Tunnustaessaan julkisen vallan merkityksen talouselämän säätelijänä se eroaa siitä antaa mennä politiikasta, jota talousliberaalit pohjimmiltaan edustavat.
Kokoomuksella oli vuosia sitten vaalilause ”Kokoomus on turvallisempi”, siitä ei Kokoomuksen kannattaisi luopua lähtemällä seikkailupolitiikan tielle. Apusen kirjoituksesta paistaa pettymys, mutta paljastava se kieltämättä oli.