Viimeaikoina maahanmuuttokeskustelu on räjähtänyt internetissä ja sen ulkopuolella. Suurin osoitus tästä oli Olli Immosen kirjoitus ja sen jälkipuinnit, kuten #meilläonunelma. Kuitenkin keskustelu osapuolten välillä on vaikuttanut välillä taistelulta tuulimyllyjä vastaan, kun jokaisella on omat oletuksensa ja näppituntuma maahanmuuttoon. Koin tärkeäksi koota kourallisen todellisuuteen palauttavaa harhaluuloa ja avata niitä. Toivon että tämä avaus herättää keskustelua ja taistelua, mutta toivottavasti ei tuulimyllyjä vastaan.
1. Maahanmuutto on pelkkää venepakolaisuutta
Suurimpia maahanmuuttajaryhmiä Suomessa ovat venäläiset ja virolaiset, mutta siitäkin huolimatta suomalaisen mielikuva maahanmuuttajasta on afrikkalaistaustainen henkilö. On olemassa myös erikseen työperäisiä maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Suomi on sitoutunut ottamaan tietyn määrän pakolaisia vuosittain, mutta turvapaikanhakijoista neuvotellaan tilannekohtaisesti. Työperäistä maahanmuuttoa Suomi taas puolestaan tarvitsee, sillä Suomi kärsii hankalasta väestörakenteesta.
2. Puolet maailman ihmisistä saavat pakolaisstatuksen
Pakolaisstatus myönnetään pienelle osalle maailman oikeista pakolaisista. Pakolaisstatuksen saaminen vaatii tietyt parametrit ihmisen elämässä. Pakolaiset asuvat pääosin epäinhimillisissä olosuhteissa pakolaisleireissä, joissa ei ole esimerkiksi kunnollista asustusta, viemäriverkostoa tai hygieniaa.
3. Ihmissalakuljetus on lottovoitto
Ihmissalakuljetus on todellinen maahanmuuton tuoma ongelma. Ihmissalakuljetus muuttuu helposti ihmiskaupaksi, kun koko omaisuus annetaan ihmissalakuljettajan. Ihmissalakuljetus on liiketoimintaa, joka loukkaa ihmisoikeuksia mutta on joissain tilanteissa välttämätöntä henkilön kannalta.
4. Maahanmuutto ei tuo ongelmia tai lieveilmiöitä
Maahanmuutto tuo ongelmia ja lieveilmiöitä, etenkin jos integroituminen ei tapahdu odotetulla tavalla tai ollenkaan. Maahanmuutto luo yhteiskunnalle todellisia ongelmia, jotka näkyvät rikostilastoissa ja turvattomuuden lisääntymisenä. On täysin kasvotonta väittää ettei maahanmuutto vaadi yhteiskunnalta mitään. Kunnioituksen ja suvaitsevaisuuden puutetta löytyy molemmilta osapuolilta tilanteessa, eikä syyttävällä sormella saada aikaan muuta kuin pahaa mieltä. Maahamuutto ei ole onnistunutta ilman hyvää kotoutumispolitiikkaa. Pitää varautua etenkin kulttuurieroihin, erilaisiin tasa-arvokäsityksiin ja uskontojen yhteentörmäyksiin. Tärkeintä on kuitenkin pitää kiinni suomalaisen yhteiskunnan luomista käsityksistä, sillä esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo ja naisen asema ovat asioita joiden puolesta olemme jo tehneet suuren työn.
5. Kaikki turvapaikanhakijat ovat hädänalaisia
Elintasopakolaisuutta tapahtuu muiden hädänalaisen kustannuksella valitettavan paljon. Myös väitös kaikkien hädänalaisuudesta on järjetön, sillä turvapaikkajärjestelmästä löytyy porsaanreikiä joita ollaan valmiita käyttämään. On kuitenkin hankalaa selvittää todellista hädänalaisuutta, joka tekee asiasta kertaheitolla hankalampaa.
6. Siirtolaisena Suomessa – yltäkylläisyyden juhlat!
Yksi kompastuskivi on suomalainen sosiaaliturva ja terveydenhuolto. Suomalainen sosiaaliturva on räätälöity Suomen kansalaisten käyttökokemuksien mukaisesti kuten terveydenhuoltokin. Kuitenkin on tarpeellista tehdä selvitys suomalaisen sosiaaliturvan kestävyydestä siirtolaisuusaallon aikana. Kuitenkin sosiaaliturvan suurimmatkaan ongelmat eivät ole niin mustavalkoisia kuin väitetään. Esimerkiksi Viroon maksetaan huomattava määrä suomalaista sosiaaliturvaa, vaikka sitä varten sosiaaliturvaa ei ole Suomeen rakennettu. Vaikkakin sosiaaliturvaa siirtolaisten kohdalla tulee selvittää uudelleen, valvoa ja muuttaa, tärkeää on parantaa terveydenhuoltoa sillä paperittomien ihmisten terveydenhuolto on suuri ihmisoikeuskysymys. Onko Suomen kaltaisella sivistysvaltiolla oikeutta laiminlyödä ihmisoikeuksia?
7. Kaikki pakolaiset ovat naisia ja lapsia - tai nuoria miehiä
Hätä ei katso ikää ja sukupuolta. Keskustelun molemmilta osapuolilta löytyy romantisoituja mielikuvia kuinka kaikki pakolaiset ovat joko a) nuoria miehiä tai b) naisia ja lapsia. Haluaisin mielelläni nähdä tilastoja sukupuolijakaumasta, jos sellaisia on. Joten pyydänkin esittämään mahdollisia lähteitä ennen kuin voin kommentoida asiaa millään saralla.
8. Maahanmuutto ei vaadi resursseja
Maahanmuutto vaatii resursseja ja paljon. Siksi on tärkeää pitää maahanmuutto resurssien mukaisissa rajoissa, jotta ongelmat eivät räjähdä käsiin. Kaikilla on varmasti omat näkemyksensä siitä kuinka resursseja tulee Suomessa ylipäätänsä jakaa, mutta en näe tarpeelliseksi selvittää sitä tässä tekstissä. Resurssiemme puitteissa voimme auttaa maahanmuuttajia ja hädänalaisia ilman ihmisoikeuksien laiminlyöntejä ja lieveilmiöiden syntymistä.
9. Ihmisarvo on itsestäänselvyys
Suomeen saapuu paljon ihmisiä joille ei ole annettu ihmisarvoa. Toistemme soimaamisen sijasta on olemassa juuri tämän kaltaisia ongelmia joihin tulee puuttua, miten voimme palauttaa ihmisarvon heille joilla sitä ei ole paperilla merkitty.
10. Maahanmuutto uhkaa suomalaisuutta
Jos Ville Haapasalo tekisi uuden sarjan nimeltä ”Suomi 30 päivässä”, voisi vaikuttaa jopa siltä että suomalaisuus uhkaa suomalaisuutta. Omasta mielestäni Suomella on maailman parhain kulttuuri, joka on lähes unohdettu mutta se ei valitettavasti ole maahanmuuton syytä. Suomalainen kulttuuri on kuin pieni tilkkutäkki, jonka saumat ovat olleen repeämäisillään vuosikymmeniä. Kuitenkin on hankala väittää esimerkiksi suomalais-ugrilaisen kansanperinteen kuolevan maahanmuuton vuoksi.