Sähköinen resepti apteekissa ja netissä varattava laboratorioaika ovat esimerkkejä hyvistä sähköisistä palvelumuodoista kansalaisten mielestä. Ne ovat hyviä uudistuksia ja palvelevat asiakasta helpottaen arkista elämää. Tästä huolimatta kunnanvaltuustoissa ollaan ovat jopa kriittisiä sähköisistä palveluista.
Sähköiset palvelut sosiaali- ja terveyspuolella ovat tätä päivää ja ne ovat hyvä lisä sekä myös vaihtoehto ns. vanhoille palvelumuodoille. ”Niitä ei pitäisi asettaa vastakkain, vaan lähteä liikkeelle siitä, että palvelu- ja toimintaprosessit avataan ja sen pohjalta mietitään tuotetaanko niitä face-to-face, sähköisesti, vai jonkinlaisella yhdistelmällä. Me emme voi unohtaa tai ohittaa sitä, että palveluja on sähköistettävä, muuten perii hukka.”, vastasi minulle Facebookissa työkaverini kun purnasin asiaa.
Meillä pitkien välimatkojen maakunnassa Lapissa koulukentässä olemme tottuneet sähköisiin palveluihin, virtuaaliseen opettamiseen ja huomattu se lisäarvo, joka tulee siitä, että kehitämme etäopetusta ja sähköisiä palveluita. Ammattikorkeakoulukentässä virtuaalisen palvelun mahdollisuus nähdään tulevaisuutena; miten me muuten tavoittaisimme Etelä-Suomen ja jopa ulkomaiden opiskelijoita, jos meillä Lapissa ei olisi tarjolla etä- ja monimuoto-opetusta? Mielestäni koulukentästä voisi ottaa oppia sote-alueen palvelumuotoja suunniteltaessa.
Miten saamme kunnat kehittämään palveluita ja olemaan uteliaita uuden tekniikan edessä? Milloin esimerkiksi terveyskeskusten ja erva-alueiden sähköiset potilastiedot ovat luettavissa samasta tietokannasta? Milloin kunnat kartoittavat vanhusväestön tietotekniikkataitoja tai – mahdollisuuksia? Milloin vähävarainen saa hankkia sosiaaliavustuksella tietokoneen tai tietokonekurssin?
SOTE- tule nopeasti. Meidän täytyy keskittyä palveluiden kehittämiseen rakenteiden kanssa painimisensijaan.
Raija Lummi Lapin Kokoomusnaisten pj, Kokoomuksen Naistenliiton hallituksen jäsen, lehtori Lapin amk:ssa ja ehdolla Kokoomuksen Naisten Liiton puheejohtajakisassa marraskuussa 2015